Wil je jezelf ontwikkelen als leider? Een functie als teamcoach is dan een ideale tussenstap. Als teamcoach ben je niet meteen de ‘grote baas,’ maar werk je wel direct met mensen, help je ze groeien en leer je ondertussen zelf enorm veel over leiderschap. In dit blog leggen we uit waarom teamcoaching een fantastische ervaring is voor jouw groei richting een leidinggevende rol.
Een van de belangrijkste vaardigheden die je als teamcoach ontwikkelt, is het vermogen om écht te luisteren. Een goede teamcoach begrijpt wat teamleden nodig hebben om te groeien. Dit betekent dat je niet alleen de doelen en KPI’s voor ogen houdt, maar ook de persoonlijke behoeften en ambities van elk teamlid.
Door naar je team te luisteren en hen de juiste vragen te stellen, ontdek je wat hen motiveert en hoe je hen kunt ondersteunen. Deze sociale vaardigheid is belangrijk in iedere leidinggevende rol. Een goede leider verplaatst zich in anderen, ziet hun potentieel en helpt hen om stappen te zetten. Teamcoaching legt hiervoor een stevige basis.
Teams hebben een eigen dynamiek. Er spelen altijd bepaalde verhoudingen, voorkeuren en soms ook frustraties onderling. Als teamcoach leer je dit allemaal zien en begrijpen. Je leert om mensen individueel te helpen, maar ook om het team als geheel goed te laten functioneren.
Dit is een super waardevolle skill voor later. Als leider kom je in elk team dynamieken tegen en het is jouw taak om die te snappen en te zorgen voor een fijne werksfeer. Door als teamcoach aan de slag te gaan, ontwikkel je je hier stap voor stap in.
Communicatie is key, vooral wanneer je de rol van coach op je neemt. In teamcoaching draait het niet alleen om praten, maar juist om het stellen van goede vragen en het geven van opbouwende feedback. Teamcoaches leren om eerlijk en duidelijk te communiceren, zelfs wanneer het gaat om minder positieve feedback. Je ontwikkelt een manier van communiceren die mensen inspireert om te groeien, zonder dat ze ontmoedigd raken.
Feedback geven is vaak iets wat beginnende leiders lastig vinden. Hoe zorg je ervoor dat je eerlijk bent, zonder de motivatie van je teamleden te schaden? In een rol als teamcoach leer je dit in de praktijk. Je leert hoe je feedback moet structureren en overbrengen en ontdekt wat wel en niet werkt.
Als teamcoach krijg je regelmatig te maken met situaties waarin je moet beslissen wat het beste is voor het team. Ga je voor strategie A of toch voor B? Pak je die ene klus zelf op of geef je het door aan een teamlid? In een coachingsrol leer je beslissingen nemen, maar ook hoe je de verantwoordelijkheid ervan draagt.
In elk team krijg je vroeg of laat te maken met weerstand. Misschien zijn er spanningen in het team of wil iemand niet helemaal meewerken aan een project. Als teamcoach kom je hier vanzelf mee in aanraking en je leert hoe je hiermee omgaat zonder dat het de sfeer verpest.
Het helpt enorm om hierin te oefenen voordat je een leidinggevende functie krijgt. Weerstand en uitdagingen horen er namelijk altijd bij en als leider moet je weten hoe je dit aanpakt. Door ervaring op te doen als teamcoach, kun je jezelf hier alvast in trainen en ontdek je hoe jij het beste reageert in moeilijke situaties.
Misschien wel het leukste aan een rol als teamcoach: je ontdekt wie je zelf bent als leider. Door ervaring op te doen, kom je erachter wat voor soort coach (en straks leider) jij bent. Ben je iemand die veel vrijheid geeft of juist iemand die gestructureerd coacht? Je krijgt de ruimte om uit te vinden wat bij jou past, zonder de volledige verantwoordelijkheid van een leidinggevende functie.
Dit zelfinzicht is ontzettend waardevol voor je volgende stap. Je leert wie je bent en welke aanpak het beste bij je past. Zo stap je zelfverzekerd de volgende uitdaging in!
Heb je interesse in één van onze teamcoach vacatures? Aarzel dan niet om te solliciteren. Met onze trainingsprogramma’s helpen we je graag om de ideale teamcoach te worden. Het begint allemaal met een gesprek – en wie weet ben jij de perfecte match. Ga voor die vaste baan en join the #TPFamily!